Dla piekarza, przetwórcy mięsa i stolarza; Jak uruchomić firmę we Francji
- Certyfikaty dziś i po wejściu do Unii Europejskiej
- Jak uruchomić firmę we Francji
Certyfikaty dziś i po wejściu do Unii Europejskiej
Dla piekarza, przetwórcy mięsa i stolarza
I CZĘŚĆ
Publikujemy dzisiaj drugą część odpowiedzi na pytania czytelników dotyczące uzyskiwania certyfikatów na poszczególne wyroby w Unii Europejskiej i w Polsce. Odpowiada MARCIN GANCARZ, pracownik Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej.
Gdzie mogę znaleźć akty prawne dotyczące cukiernictwa, piekarnictwa, wyrobów czekoladowych, obowiązujące nas po wejściu do Unii Europejskiej? W jakim czasie i w jaki sposób mamy się do nich dostosować?
- Podstawowym aktem prawnym dotyczącym artykułów spożywczych jest ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. z 2001 r. nr 63, poz. 634), która została niedawno znowelizowana (Dz.U. z 2002 r. nr 135, poz. 1145). Ustawa ta w pełni dostosowuje polskie przepisy do regulacji unijnych. Oprócz warunków zdrowotnych żywności reguluje także zasady dotyczące informacji, jakie powinny być zamieszczane na opakowaniach żywności (art. 24) i warunki, jakie muszą spełniać osoby bezpośrednio stykające się z żywnością przy jej produkcji lub obrocie. Szczegółowe regulacje ...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta