Nie z całej świni szynka
Nie z całej świni szynka
Szacując obroty masarni, inspektor kontroli skarbowej przyjął - wbrew nie tylko wiedzy fachowej, ale i dostępnej w książkach kucharskich - że szynkę można zrobić z całej świni
MEC. SŁAWOMIR ŁUCZAK Z KANCELARII SOŁTYSIŃSKI, KAWECKI & SZLĘZAK
Szacowanie obrotów może odbywać się wyłącznie na podstawie przeciętnych cen stosowanych przez innych przedsiębiorców na identyczne towary. Nic nie uprawnia inspektora do szacowania ilości sprzedanego towaru, a tym bardziej do oceny jego gatunku, rodzaju. i tego, co można z niego wyprodukować. Gdyby chciał to sprawdzić, to ewentualnie może powołać biegłego. W postępowaniu mającym doprowadzić do ustalenia prawidłowej wysokości obrotów, kwestie te nie mają jednak większego znaczenia. Istotnie jest tylko czy ceny u podatnika odbiegały od przeciętnych cen stosowanych przez inne firmy w dniu sprzedaży.
Art. 27 przewiduje możliwość szacowania obrotów, gdy podatnik nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta