Pili mleko w epoce kamienia
Mieszkańcy Wielkiej Brytanii pijali mleko już 9000 lat temu. Bydło rogate, owce, kozy hodowano wówczas nie tylko na mięso, wełnę i skóry, ale także w celu uzyskiwania mleka i produktów mlecznych. Świadczy o tym analiza resztek materii organicznej zachowanej na ściankach naczyń glinianych z młodszej epoki kamienia (7000 - 2000 p.n.e.) a także późniejszych, z epoki brązu i żelaza. Zespół archeologów i chemików z Uniwersytetu w Bristolu pok kierunkiem prof. Richarda Eversheda zbadał próbki z 14 stanowisk w Wielkiej Brytanii. W analizowanych próbkach wystąpiły cząsteczki tłuszczu zawartego w mleku, różnią się one od cząsteczek tłuszczu z mięsa innymi proporcjami izotopów węgla: C 12 oraz C 13. Wyniki tych prac opublikowały amerykańskie "Sprawozdania Państwowej Akademii Nauk".
k.k., afp