Kawa bez kofeiny
- Nauka kontra głód
KRZYSZTOF KOWALSKI
Zmodyfikowano genetycznie kawę Coffea canephora. Jej owoce zawierają teraz o 70 proc. kofeiny mniej, natomiast uzyskany z ziaren napar jest bardziej aromatyczny. Dokonali tego japońscy badacze z Instytutu Nauki i Technologii w Nara. Zredukowali aktywność genów sterujących wytwarzaniem kofeiny w owocach. Zespołem kierował Sjinjiro Ogita.
Genetycznie zmodyfikowaną trawę nie wywołującą tzw. kataru siennego - zatykanie nosa, pieczenie i łzawienie oczu - opracowano w Plant Biotechnology Center uniwersytetu w Melbourne. Zmodyfikowany gatunek to rajgras służący na całym świecie do obsiewania trawników. W listopadzie rozpoczynają się testy polowe. Nasiona zmodyfikowanej trawy trafią do sprzedaży nie wcześniej niż za pięć lat.
Wynalazek opisany jest w brytyjskim czasopiśmie naukowym "Nature". Wychodzi on naprzeciw rosnącemu na świecie zapotrzebowaniu na lekką kawą, która wypita nawet późnym wieczorem nie wywołuje bezsenności, lecz podnosi ciśnienie tym, którzy tego potrzebują, i wyrównuje pracę serca. Japońskie dokonanie stwarza nadzieję na konsumowanie słabej kawy, która powstaje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta