Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kawa bez kofeiny

18 lipca 2003 | Nauka i Technika | KK
źródło: Nieznane

Biotechnologia Uprawy transgenicznych roślin zajmują na świecie ponad 50 milionów hektarów

  • Nauka kontra głód
Kawa bez kofeiny

KRZYSZTOF KOWALSKI

Zmodyfikowano genetycznie kawę Coffea canephora. Jej owoce zawierają teraz o 70 proc. kofeiny mniej, natomiast uzyskany z ziaren napar jest bardziej aromatyczny. Dokonali tego japońscy badacze z Instytutu Nauki i Technologii w Nara. Zredukowali aktywność genów sterujących wytwarzaniem kofeiny w owocach. Zespołem kierował Sjinjiro Ogita.

Genetycznie zmodyfikowaną trawę nie wywołującą tzw. kataru siennego - zatykanie nosa, pieczenie i łzawienie oczu - opracowano w Plant Biotechnology Center uniwersytetu w Melbourne. Zmodyfikowany gatunek to rajgras służący na całym świecie do obsiewania trawników. W listopadzie rozpoczynają się testy polowe. Nasiona zmodyfikowanej trawy trafią do sprzedaży nie wcześniej niż za pięć lat.

Wynalazek opisany jest w brytyjskim czasopiśmie naukowym "Nature". Wychodzi on naprzeciw rosnącemu na świecie zapotrzebowaniu na lekką kawą, która wypita nawet późnym wieczorem nie wywołuje bezsenności, lecz podnosi ciśnienie tym, którzy tego potrzebują, i wyrównuje pracę serca. Japońskie dokonanie stwarza nadzieję na konsumowanie słabej kawy, która powstaje...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2977

Spis treści
Zamów abonament