Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

W piwnicznej izbie

29 sierpnia 2003 | Moje Podróże | DW
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Węgry Nie jest to podróż ani dla abstynentów, ani dla jaroszy

W piwnicznej izbie

Technologią, kulturą produkcji, warunkami uprawy oraz tradycją węgierscy winiarze dorównują najlepszym specjalistom francuskim i hiszpańskim

Na zewnątrz upał, wewnątrz zimno. W dobrych piwnicach temperatura przez cały rok nie przekracza 11 stopni. Charakterystyczny zapach. Lekko spirytusowy, lekko pleśniowy, ale nie zgniły, trochę kręci w nosie. Łatwo jest się do niego przyzwyczaić, jeszcze łatwiej go polubić. To jedna z przyjemności, która nas czeka, kiedy zdecydujemy się na zwiedzanie węgierskich piwnic winnych.

Technologią, kulturą produkcji, warunkami uprawy oraz tradycją węgierscy winiarze dorównują najlepszym specjalistom francuskim i hiszpańskim. Tyle że są mniej znani. I to jest jedna z największych atrakcji takiej podróży.

Inni już to wiedzą

Pięć dni wystarczy, aby przejechać samochodem przez najlepsze tereny węgierskich upraw winorośli. Cztery dni, jeśli założymy sobie odwiedzanie co najmniej trzech piwnic dziennie. Najstaranniej trzeba zaplanować ostatnią wizytę każdego dnia, tak aby miał z niej frajdę również kierowca. Bo umówmy się od razu: nie jest to podróż ani dla abstynentów, ani dla jaroszy.

To, że węgierskie winnice są bardzo atrakcyjne, odkryli już Austriacy,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3012

Spis treści
Zamów abonament