Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Alchemicy rondla

27 kwietnia 2004 | Nauka i Technika | NK

Naukowcy i kuchmistrze wspólnie pracują w dziedzinie gastronomii molekularnej

Alchemicy rondla

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy"

Anthelme Brillat-Savarin

Kropla sosu pomidorowego zamienia się po pół minuty w przezroczysty płatek, specjalny proszek sprawia, że woda wrze w temperaturze wyższej niż 100 stopni i można w niej - zamiast w oleju - smażyć frytki. Powstaje nowa dyscyplina naukowa: gastronomia molekularna. Unia Europejska subwencjonuje program naukowych badań gastronomicznych Inicon.

Zastosowanie wiedzy naukowej w sztuce kulinarnej znalazło najwcześniej zastosowanie we Francji, gdzie w INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) badane są w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3213

Spis treści
Zamów abonament