Alchemicy rondla
Alchemicy rondla
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat-Savarin
Kropla sosu pomidorowego zamienia się po pół minuty w przezroczysty płatek, specjalny proszek sprawia, że woda wrze w temperaturze wyższej niż 100 stopni i można w niej - zamiast w oleju - smażyć frytki. Powstaje nowa dyscyplina naukowa: gastronomia molekularna. Unia Europejska subwencjonuje program naukowych badań gastronomicznych Inicon.
Zastosowanie wiedzy naukowej w sztuce kulinarnej znalazło najwcześniej zastosowanie we Francji, gdzie w INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) badane są w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta