Dobra Firma Vademecum: Z nowym prawem w Unii Europejskiej. Żywność zawsze bezpieczna
Żywność zawsze bezpieczna
Nie wystarczy, by w sklepie, stołówce czy u producenta było czysto, a żywność przygotowywano zgodnie z procedurami. O tym, że pożywienie, które otrzyma konsument, jest bezpieczne, decyduje jeszcze sporo innych czynników. Od 1 maja producenci i sprzedawcy żywności muszą zacząć wyłapywać miejsca, w których może dojść do pogorszenia się jakości artykułów spożywczych, czyli wprowadzać system HACCP.
Obowiązek wdrożenia tego systemu mają wszyscy produkujący lub wprowadzający do obrotu żywność; nie dotyczy on tylko tzw. produkcji pierwotnej, tzn. hodowli zwierząt (do czasu uboju), uprawy roślin, zbioru ziół, grzybów czy łowiectwa.
KOGO OBOWIĄZUJE
Wprowadzony musi być w każdym sklepie, hurtowni artykułów spożywczych, zakładzie produkującym żywność, barze czy restauracji. Będą musiały wdrożyć system także: szpitale, zakłady opieki, żłobki, przedszkola, szkoły, sanatoria, domy spokojnej starości, domy dziecka, a także instytucje charytatywne organizujące bezpłatne żywienie. HACCP dotyczy również żywienia w podróży (na statkach, w samolotach, pociągach). Stosowanie systemu na każdym etapie produkcji i obrotu ma dać...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta