Smacznego i na zdrowie
Smacznego i na zdrowie
Ponieważ monitoruje wszystkie punkty krytyczne, w których może dojść do skażenia, daje pełną gwarancję uzyskania zdrowego produktu. Zakłady, które wdrożyły HACCP, są zadowolone. Te, które go nie mają, żałują i próbują nadrobić stracony czas.
System HACCP jest obowiązkowy we wszystkich 25 krajach Unii Europejskiej. Muszą go stosować firmy przetwarzające żywność i handlujące nią.
- Konieczność wdrażania HACCP wiąże się ze zmianą w podejściu do produkcji żywności. Obecnie za wszystko, co wiąże się z produkcją i zapewnieniem bezpieczeństwa żywności, odpowiada właściciel firmy, a nie, jak dawniej, urząd państwowy - mówi Krzysztof Jaźdżewski z Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW). Właściwie wdrożony HACCP daje 100 proc. gwarancji na to, że produkt opuszczający firmę jest bezpieczny pod względem zdrowotnym.
Lekarze mają mniej pracy
Dzięki HACCP, który wymusza samokontrolę firm dla potwierdzenia bezpieczeństwa zdrowotności produkowanej żywności, powiatowi i prowadzący samodzielne praktyki lekarze weterynarii nie muszą być w nich codziennie lub kilkakrotnie w ciągu tygodnia. Mają więc nieco mniej pracy i pieniędzy.
- HACCP zdyscyplinował pracę przetwórców żywności. Wzrosła świadomość i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta