Nie przegapić szansy
Nie przegapić szansy
W maju i czerwcu tego roku eksport polskiej żywności do krajów Unii Europejskiej wzrósł o ponad 40 procent w porównaniu do poprzednich miesięcy. Konkurujemy jakością i ceną, ale to nie wystarczy do utrzymania w najbliższych latach obecnego tempa wzrostu. Konieczne są inwestycje, zrzeszanie się producentów, zapewnienie dużych i jednorodnych dostaw oraz promocja.
Prognozy dla przemysłu spożywczego są dobre. Wielkość produkcji żywności plasuje nas na szóstym miejscu w UE, nasz rynek wart jest rocznie ponad 100 mld zł, a w ostatnich latach rozwija się w tempie 4,5 proc. rocznie - szybciej niż w dawnej "15" - gdzie ten wzrost wynosi 1,5 proc.
- W 2004 r. wzrost produkcji powinien sięgnąć 6,5 proc. - uważa profesor Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
W ciągu dwóch miesięcy po wejściu do Unii nasz eksport artykułów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta