Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Poznać demencję po zapachu

15 grudnia 2004 | Nauka i Technika | NŁ

Wydarzenia naukowe

Poznać demencję po zapachu

Kłopoty z rozpoznaniem niektórych zapachów - między innymi bzu, mydła i cytryny - mogą być przygrywką do choroby Alzheimera. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Columbia. Już od jakiegoś czasu lekarze zdają sobie sprawę, że problem z rozpoznawaniem zapachów bywa pierwszą oznaką demencji. Naukowcy z Uniwersytetu Columbia postanowili sprawdzić, czy za pomocą aromatów nie można by wcześnie diagnozować choroby Alzheimera. Sprawdzili więc zdolność rozpoznawania zapachów u 150 ludzi z łagodną postacią demencji. Okazało się, że pacjenci, u których później rozwinęła się choroba Alzheimera, mają problemy z nazwaniem dziesięciu zapachów, wśród nich goździka, cytryny, mentolu, truskawek, mydła, bzu, ananasa. Naukowcy zastrzegają, że sam test na rozpoznawanie zapachów nie wystarczy, by diagnozować chorobę Alzheimera.

łK, BBC

Brak okładki

Wydanie: 3407

Spis treści
Zamów abonament