Poznać demencję po zapachu
Poznać demencję po zapachu
Kłopoty z rozpoznaniem niektórych zapachów - między innymi bzu, mydła i cytryny - mogą być przygrywką do choroby Alzheimera. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Columbia. Już od jakiegoś czasu lekarze zdają sobie sprawę, że problem z rozpoznawaniem zapachów bywa pierwszą oznaką demencji. Naukowcy z Uniwersytetu Columbia postanowili sprawdzić, czy za pomocą aromatów nie można by wcześnie diagnozować choroby Alzheimera. Sprawdzili więc zdolność rozpoznawania zapachów u 150 ludzi z łagodną postacią demencji. Okazało się, że pacjenci, u których później rozwinęła się choroba Alzheimera, mają problemy z nazwaniem dziesięciu zapachów, wśród nich goździka, cytryny, mentolu, truskawek, mydła, bzu, ananasa. Naukowcy zastrzegają, że sam test na rozpoznawanie zapachów nie wystarczy, by diagnozować chorobę Alzheimera.
łK, BBC