Haluszki, knedliki i bramboraki
- Istnieje podział na kuchnię słowacką i czeską, ale na zasadzie różnic regionalnych, tak jak w Polsce jest kuchnia śląska i np. kaszubska. Generalnie, menu słowackie i czeskie jest zbliżone - mówi Vera Judaszeviczova, dziennikarka czeskiego radia. - Słowacy mają swoje bryndzove haluski, czyli ziemniaczane kluski okraszone sosem ze śmietany i owczej bryndzy posypane skwarkami. To świetne danie po całym dniu spędzonym na nartach. Do tego pasuje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta