LITWA, OJCZYZNA KOŁDUNA
Dania kuchni litewskiej to najnowsza propozycja restauracji Al Pomodoro w Ursusie. Do 23 stycznia poza daniami z karty (pizza, makarony, sałaty, mięsa z grilla) są tu serwowane typowe potrawy rodem z Litwy. Zjemy jako przystawkę m.in. bliny żytnie podawane z kwaśną śmietaną i kawiorem lub anchois (12 zł), kołduny w rosole (9 zł) i litewską sałatkę z łososiem (16 zł). Jako danie główne zamówimy czarcie zrazy podane z kaszą gryczaną i surówką żmudzką (22 zł). Ten diabelski wynalazek to schab moczony w maślance, zawijany z boczkiem, cebulą i jałowcem, a surówka ze Żmudzi składa się z ogórka, marchwi, ziemniaków, jabłka, chrzanu i rzodkwi w śmietanie z kminkiem. Licznych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta