Przepis na biznes
W Polsce działa już ponad 20 dawców franchisingu związanych z gastronomią. Są to sieci kawiarni‚ pizzerii‚ restauracji‚ lokali typu fast food‚ cukierni oraz pubów. To, czy będziemy mogli podjąć współpracę z wybraną firmą, zależy przede wszystkim od pieniędzy‚ które mamy na rozpoczęcie biznesu. W przypadku lokalu McDonald's potrzeba kilkaset tys. zł. Kilkadziesiąt‚ a w mniejszych miastach nawet kilkanaście tys. zł. powinno wystarczyć na otworzenie małej kawiarenki albo pizzerii.
Warunkiem przystąpienia do sieci jest również odpowiednie podejście do przyszłego biznesu‚ zrozumienie idei jego działania‚ wiarygodność oraz to‚ czy potrafimy porozumieć się z dawcą licencji.
Przed podpisaniem umowy odbywa się wiele spotkań. Sprawdzana jest kondycja finansowa kandydata i historia jego działalności gospodarczej. Doświadczenie w gastronomii nie jest konieczne. Niektórzy dawcy wolą nawet udzielać ich osobom rozpoczynającym działalność w tej branży. Takim biorcomłatwiej jest przystosować się do zasad obowiązujących w sieci.
DLACZEGO TAKA FORMA BIZNESUSzansę na sukces zwiększa dobra lokalizacja, która w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta