Słodkie owoce biurokracji
Klasyfikacja win austriackich jest stanowczo zbyt skomplikowana dla Słowian: Tafelwein, Qualitätswein, Prädikatswein, połączone podejrzanym współczynnikiem zawartości cukru w moszczu. Za to zdumiewająco wiele osób wie, że w Austrii chrzci się wino glikolem. Afera wybuchła w roku 1985 - kilku winiarzy dodawało glikol do wina, by poprawić jego właściwości. Na szczęście nikt nie doznał uszczerbku; podobno zauważalne efekty można by odczuć, pijąc około 28 butelek dziennie przez nie mniej niż 14 dni, daj Boże zdrowie. Skandal z dnia na dzień pogrążył też uczciwych winiarzy. Jednak nie takim burzom Austria...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta