Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tylko ziemniaków i margaryny więcej

29 maja 1995 | Ekonomia | ES

Niepokojące zmiany w modelu spożycia

Tylko ziemniaków i margaryny więcej

W latach 1989-1993 nastąpiły dość istotne zmiany w strukturze spożycia artykułów żywnościowych. Spożycie przetworów zbożowych wzrosło o około 5 proc. , ziemniaków o 3 proc. , warzyw o 5 proc. , owoców o 45 proc. , ryb o około 10 proc. , tłuszczów roślinnych o około 50 proc. Zmniejszyło się natomiast spożycie mięsa o około 3 proc. , masła o ponad 50 proc. , mleka o około 20 proc. , jaj o około 20 proc. i cukru o około 12 proc.

Jak z tego widać, we wspomnianych latach zmniejszyło się spożycie droższych produktów zwierzęcych, natomiast wzrosła konsumpcja tańszych produktów roślinnych. Niektóre z tych zmian (wzrost spożycia owoców, tłuszczów...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 491

Spis treści
Zamów abonament