Tylko ziemniaków i margaryny więcej
Niepokojące zmiany w modelu spożycia
Tylko ziemniaków i margaryny więcej
W latach 1989-1993 nastąpiły dość istotne zmiany w strukturze spożycia artykułów żywnościowych. Spożycie przetworów zbożowych wzrosło o około 5 proc. , ziemniaków o 3 proc. , warzyw o 5 proc. , owoców o 45 proc. , ryb o około 10 proc. , tłuszczów roślinnych o około 50 proc. Zmniejszyło się natomiast spożycie mięsa o około 3 proc. , masła o ponad 50 proc. , mleka o około 20 proc. , jaj o około 20 proc. i cukru o około 12 proc.
Jak z tego widać, we wspomnianych latach zmniejszyło się spożycie droższych produktów zwierzęcych, natomiast wzrosła konsumpcja tańszych produktów roślinnych. Niektóre z tych zmian (wzrost spożycia owoców, tłuszczów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta