Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Krucha równowaga w cukrze

11 sierpnia 2005 | Ekonomia | PR

KRÓTKO Krucha równowaga w cukrze

Międzynarodowa Organizacja Cukru z Londynu zakłada kruchą równowagę między popytem i podażą w kampanii 2005/2006. Spodziewa się podaży na poziomie 145,05 mln ton i popytu 147 mln. Potwierdziła prognozę deficytu 1,9 mln ton w tej kampanii. Obecne wysokie ceny cukru (324 dolarów za tonę w Londynie) wynikają z czterech czynników: masowych zakupów przez fundusze spekulacyjne, niepokoju o produkcję w Brazylii, niepewności o system rynku cukru w UE, skoku popytu w Azji. • Międzyamerykański Bank Rozwoju zatwierdził darowiznę 800 tys. dolarów dla Haiti na poprawę jakości kawy i zwiększenie jej dostępu do luksusowych rynków.

na podst. agencji oprac. p. r.
Brak okładki

Wydanie: 3608

Spis treści
Zamów abonament