Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mniej pestycydów w naszym jedzeniu

10 lipca 2006 | Dodatek Rzeczpospolitej | Nk
źródło: Nieznane

PRAWO ŻYWNOŚCIOWE Konsumenci bezpieczniejsi Mniej pestycydów w naszym jedzeniu Od wtorku producentów żywności obowiązują zaostrzone limity zawartości resztek środków ochrony roślin

Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. nr 31, poz. 265 ze zm.) dopuszcza, aby w środkach spożywczych (lub na ich powierzchni), które znajdują się w obrocie, były pozostałości tzw. pestycydów, czyli chemicznych środków ochrony roślin przed takimi szkodnikami, jak: chwasty, gryzonie, owady i grzyby. Zgodnie z art. 9 ust. 5 ustawy nie mogą one jednak przekraczać maksymalnych limitów, czyli...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3885

Spis treści
Zamów abonament