Rośnie rynek żywności leczniczej
- Konsumenci mają coraz większe wymagania wobec produktów spożywczych, które kupują. Chcą wiedzieć, co jedzą, ponieważ dbają o swoje zdrowe - uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
W ciągu ostatnich kilku lat popyt na żywność funkcjonalną, czyli wzmacniającą organizm lub zmniejszającą groźbę wystąpienia chorób, rósł na świecie o kilka procent rocznie. Obecnie wydatki na nią sięgają około 70 mld dolarów. Do 2010 roku wartość światowego rynku produktów z m.in. witaminami, składnikami mineralnymi oraz błonnikiem sięgnie 170 mld dolarów - szacują specjaliści. Zatem już za kilka lat około pięciu procent pieniędzy wydawanych na jedzenie trafi do producentów żywności o właściwościach leczniczych.
W czołówce krajów, gdzie żywność funkcjonalna bije rekordy popularności, są Stany Zjednoczone. Według amerykańskiej firmy badawczej Business Communications Company, w 2007 roku...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta