Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rośnie rynek żywności leczniczej

10 lipca 2006 | Ekonomia | BD
źródło: Nieznane

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY Rośnie rynek żywności leczniczej W Polsce sprzedaż żywności, która poprawia stan zdrowia konsumentów, dopiero się rozwija. Tymczasem jej producenci będą musieli już wkrótce dostosować się do restrykcyjnych przepisów, które wprowadza Unia Europejska Janusz Kubit, właściciel Zakładu Produkcji Jogurtu Magda (c) BARTOSZ SIEDLIK

- Konsumenci mają coraz większe wymagania wobec produktów spożywczych, które kupują. Chcą wiedzieć, co jedzą, ponieważ dbają o swoje zdrowe - uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

W ciągu ostatnich kilku lat popyt na żywność funkcjonalną, czyli wzmacniającą organizm lub zmniejszającą groźbę wystąpienia chorób, rósł na świecie o kilka procent rocznie. Obecnie wydatki na nią sięgają około 70 mld dolarów. Do 2010 roku wartość światowego rynku produktów z m.in. witaminami, składnikami mineralnymi oraz błonnikiem sięgnie 170 mld dolarów - szacują specjaliści. Zatem już za kilka lat około pięciu procent pieniędzy wydawanych na jedzenie trafi do producentów żywności o właściwościach leczniczych.

W czołówce krajów, gdzie żywność funkcjonalna bije rekordy popularności, są Stany Zjednoczone. Według amerykańskiej firmy badawczej Business Communications Company, w 2007 roku...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3885

Spis treści
Zamów abonament