Zmniejszenie spożycia soli ułatwia leczenie nadciśnienia
Agnieszka Jarosz : Po pierwsze, należy ograniczyć solenie. Sól podnosi ciśnienie. Chorzy powinni spożywać około 3 gramów soli kuchennej dziennie. Zdrowy człowiek może przyjmować około 6 gramów, czyli jedną łyżeczkę. Z badań wynika, że przeciętny Polak zużywa 16 gramów soli kuchennej każdego dnia. Soli nie da się całkowicie wyeliminować z diety, bo jest w wielu produktach spożywczych, ale można...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta