Eksport i miliardowe inwestycje sprzyjają polskim producentom mięsa
W tym roku łączne przychody polskich producentów mięsa przekroczą 27 mld złotych. To ponad 6 proc. więcej niż rok wcześniej - szacuje profesor Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak wynika z jego ocen, łączna sprzedaż krajowych producentów mięsa będzie w tym roku o 40 procent wyższa niż trzy lata temu, na kilka miesięcy przed wejściem Polski do Unii Europejskiej.
To właśnie dzięki przystąpieniu do Unii rozpoczęła się dobra koniunktura w polskim przemyśle mięsnym. Wzrost przychodów branży napędza przede wszystkim eksport wołowiny. Polska należy dziś do czołówki jej producentów wśród nowych krajów członkowskich Unii.
Polska wołowina na zagraniczne stołyW tym roku nasze zakłady wyprodukują blisko 350 tys. ton wołowiny. Z tego prawie połowa trafi za granicę, głównie do starej Unii, gdzie zaczyna brakować mięsa wołowego. W pierwszych sześciu miesiącach tego roku polskie firmy wyeksportowały wołowinę i przetwory za około 184 mln euro, czyli za ponad 40 mln euro więcej niż rok wcześniej. Na koniec roku wartość eksportu żywca...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta