Chałwa, sery i gęsi podbijają świat
Polskie wyroby cukiernicze mają zresztą coraz lepszą markę na całym świecie. W ubiegłym roku wartość ich eksportu wyniosła ok. 2,5 mld zł. Sprzedawane są głównie na bardzo wymagającym rynku UE. Od dawna cieszą się także wielkim uznaniem w Rosji, na Ukrainie, w Izraelu. Ocenia się, że do krajów poza UE eksportuje się w ciągu roku już ok. 100 tys. ton słodyczy -m.in. czekolady, cukierków twardych i nadziewanych, pralin i wafli. W krajach, gdzie mieszkają większe grupy dawnej i nowej Polonii, triumfy święci...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta