Zwycięska nalewka panieńska
Jak dziewczyna nie wypiła, była panną, po wypiciu tej pigwówki panieństwo traciła – mówi autor najlepszej nalewki w Polsce Adam Gąsiorowski z Lublina, profesor i zielarz pasjonat. Jego nalewka zdobyła 14 września aż trzy nagrody w ostatnim, XII Ogólnopolskim Turnieju Nalewek w Kazimierzu (Złote Nożyce Knajpy U Fryzjera, Nagrodę Artystów i Dziennikarzy oraz Anioła Kresowej Akademii Smaku). A oto przepis:
1 kg owoców pigwy pokroić w ćwiartki, usunąć pestki i zasypać 1 kg cukru. Odstawić na trzy tygodnie. Zlać syrop i wymieszać z 2 litrami dobrej wódki. Pozostałe owoce zmiksować, odcisnąć sok, dodać do nalewki razem z 1 laską wanilii. Odstawić na sześć miesięcy (zwycięska nalewka stała 5 lat).
—b.g.
WWW: O konkursie i Kresowej Akademii Smaku
apetycik.pl