Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Co powaliło komandosów GROM

05 stycznia 2010 | Kraj | Edyta Żemła
Komandosi mówią, że poczuli się źle po obiedzie.  – Jedliśmy sztukę mięsa w sosie chrzanowym nazywaną pogardliwie podeszwą  – opowiada jeden z nich. Na zdjęciu żołnierze GROM podczas pokazu  w 2006 r.  w Warszawie
źródło: Fotorzepa
Komandosi mówią, że poczuli się źle po obiedzie. – Jedliśmy sztukę mięsa w sosie chrzanowym nazywaną pogardliwie podeszwą – opowiada jeden z nich. Na zdjęciu żołnierze GROM podczas pokazu w 2006 r. w Warszawie

Żołnierze z elitarnej jednostki dwa dni chorowali po zjedzeniu obiadu. Sprawę badają służby sanitarne

Wszystko zaczęło się 29 grudnia 2009 r. Kilkudziesięciu żołnierzy GROM poczuło się źle po zjedzeniu posiłku w wojskowej stołówce.

– To była sztuka mięsa w sosie chrzanowym, w naszym żargonie nazywana podeszwą – opowiada rozmówca „Rz”.

Według naszych informacji u komandosów wystąpiły m.in. biegunka i nudności. Pierwsze badania zrobili lekarze wojskowi. Wkrótce się okazało, że doszło do masowego zatrucia. Została więc zawiadomiona Wojskowa Inspekcja Sanitarna.

– Prowadzenie dochodzenia epidemiologicznego przekazaliśmy do Wojskowego Ośrodka Medycyny Prewencyjnej w Modlinie –...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8514

Spis treści
Zamów abonament