Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Obcinanie ogona po kawałku

24 czerwca 1996 | Ekonomia | EB

Restrukturyzacja czy przebudowa

Obcinanie ogona po kawałku

Dostosowywanie przedsiębiorstw do warunków wolnego rynku wcale nie jest specyfiką naszej transformacji systemowej. Wszystkie firmy na świecie muszą ciągle redukować koszty, wymyślać nowe produkty, gdyż w przeciwnym razie zostaną pokonane w walce konkurencyjnej przez tych, którzy produkują lepiej, szybciej i taniej.

Istotą polskiej restrukturyzacji jest wyprowadzenie wielkich przedsiębiorstw ze ślepego zaułka centralnego planowania i politycznego sterowania procesami produkcyjnymi. Teraz fabryki muszą umieć na siebie zarabiać. Aby to osiągnąć, ich menedżerowie muszą dokonać wielu kluczowych zmian zarówno w dziedzinie produkcji, jak iwzarządzaniu. Dlatego redukują zatrudnienie, tworzą działy badania rynku, zabiegają o uzyskanie certyfikatu ISO 9000, co ma stanowić swego rodzaju potwierdzenie, że są to firmy nowoczesne.

Edward A. Brennan, emerytowany prezes firmy Sears Roebuck & Co. , porównywał procesy restrukturyzacji przedsiębiorstw z obcinaniem kociego ogona. Pytał on swoich menedżerów: "Czy uważacie, że lepiej jest obcinać kotu ogon po jednym calu czy lepiej obciąć go raz, a dobrze? ". Korporacje zachodnie wolą raz, a dobrze. Dlatego prawie wszystkie duże firmy światowe zdecydowały się na generalną przebudowę swoich dotychczasowych metod zarządzania, czyli na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 787

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament