Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Obiad na zamówienie

25 lipca 1996 | Ekonomia | AB

Catering po polsku

Obiad na zamówienie

Choć według danych GUS tylko 13 proc. Polaków korzysta z żywienia poza domem, coraz więcej firm ubiega się o to, aby tę grupę nakarmić. Posiłki na zamówienie oferują już nie tylko Pizza Hut i Tele Pizza, ale i wiele restauracji. Nawet niektóre z drogich, ekskluzywnych lokali gotowe są dostarczyć zestaw obiadowy do klienta.

Od kilku lat coraz bardziej popularny staje się angielski termin catering. Kiedyś był związany wyłącznie z liniami lotniczymi, gdzie na pokłady samolotów dostarczano pasażerom posiłki w estetycznych pudełeczkach. Dzisiaj catering obejmuje także obiady dostarczane na zamówienie i prowadzenie pracowniczych stołówek oraz organizację przyjęć, koktajli oraz bankietów.

Choć większość firm cateringowych na polskim rynku to niewielkie, często kilkuosobowe przedsięwzięcia, Polska od ponad 2 lat lat stała się polem rywalizacji dwóch gigantów, obu francuskiego pochodzenia -- grup Eurest-Compass i Sodexho-Gardner Merchants.

Obiad na dużą skalę

Eurest i Sodexho od lat specjalizują się w tzw. cateringu kontraktowym czyli zbiorowym żywieniu zamkniętym i posiadają filie w kilkudziesięciu krajach na całym świecie. Prowadzą stołówki w setkach fabryk, dużych i średnich przedsiębiorstw, biur, szpitali i szkół.

...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 814

Spis treści
Zamów abonament