To nie ogórki wywołały chorobę
Źródło zakażeń na północy Niemiec pozostaje nieznane. Epidemii nie spowodowały importowane warzywa – ustalili eksperci
Udało się wczoraj potwierdzić to, co epidemiolodzy podejrzewali od kilku dni: zachorowań wywołanych bakterią Escherichia coli szczepu o104 nie wywołały, jak podejrzewano na początku epidemii, ogórki. Mikrobiolodzy ustalili, że szczepy bakterii coli znalezione na warzywach nie są tymi, które znaleziono w kale chorych.
– Kobieta, która wróciła z Niemiec i w Polsce zachorowała przez ten szczep, stanowczo twierdziła, że żadnych ogórków nie jadła – mówi Jan Bondar, rzecznik głównego inspektora sanitarnego.
Także służby sanitarne w Czechach podawały, że nie mają zwiększonej liczby zachorowań, mimo że w tym kraju sprzedawane...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta