Nektar serc
Od 8 tysięcy lat
Nektar serc
Polifenole zabarwiające wino na kolor szkarłatny powstrzymują serce przed zawałem -- do takiego wniosku doszli amerykańscy uczeni. Zawiązali stowarzyszenie, które zwie się "Grupą Polifenoli" i od kilku lat starają się udowodnić, że to cząsteczki polihydroksybenzenu, czyli polifenole powodują, iż parę kieliszków czerwonego wina wypitego do posiłku ogranicza ryzyko zapaści sercowo-naczyniowych.
Już w epoce kamiennej ludzie spożywali wino, znali i doceniali jego właściwości medyczne, odżywcze i psychotropowe -- pisze w "Nature" Patric McGovern, z uniwersytetu stanu Pensylwania. Niedawno naukowcy odkryli resztki dzbana, którego wiek określono na 5400--5000 lat p. n. e. w górskiej osadzie Zagros, w dzisiejszym Iranie. W jego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta