Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nektar serc

07 września 1996 | Nauka i Technika | KF

Od 8 tysięcy lat

Nektar serc

Polifenole zabarwiające wino na kolor szkarłatny powstrzymują serce przed zawałem -- do takiego wniosku doszli amerykańscy uczeni. Zawiązali stowarzyszenie, które zwie się "Grupą Polifenoli" i od kilku lat starają się udowodnić, że to cząsteczki polihydroksybenzenu, czyli polifenole powodują, iż parę kieliszków czerwonego wina wypitego do posiłku ogranicza ryzyko zapaści sercowo-naczyniowych.

Już w epoce kamiennej ludzie spożywali wino, znali i doceniali jego właściwości medyczne, odżywcze i psychotropowe -- pisze w "Nature" Patric McGovern, z uniwersytetu stanu Pensylwania. Niedawno naukowcy odkryli resztki dzbana, którego wiek określono na 5400--5000 lat p. n. e. w górskiej osadzie Zagros, w dzisiejszym Iranie. W jego...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 853

Spis treści
Zamów abonament