Słodkie badania
Czy nauka może pomóc w stworzeniu lepszej czekolady? Już pomogła – dowodzą testy
Jakie substancje nadają czekoladzie smak i zapach? Tak naprawdę nie wiadomo. Nie znaleziono jednego związku, który sprawia, że czekolada i kakao są tak wyjątkowe.
Dlatego do sprawy wzięli się naukowcy. Podczas trwającego właśnie zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS) rezultaty czekoladowych eksperymentów prezentował prof. Peter Schieberle z Uniwersytetu Technicznego w Monachium. – Aby stworzyć doskonalszą czekoladę, musimy poznać chemię substancji nadających jej zapach i smak – mówił.
Kakao (a z niego czekoladę) wytwarza się z owoców i ziaren kakaowca. Mają gorzki smak, który zmienia się w wyniku obróbki. Pozostawia się je do fermentacji (tradycyjnie w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta