Ile mięsa i sałaty na barowym talerzu
Zanim przedsiębiorca zacznie prowadzić działalność związaną z artykułami spożywczymi, jego zakład musi zatwierdzić inspektor sanitarny
Państwowa Inspekcja Sanitarna kontroluje m.in. warunki produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunki zbiorowego żywienia.
W praktyce przedsiębiorcy najczęściej spotkają się z powiatowym inspektorem sanitarnym i jego pracownikami. Spotkania takiego nie uniknie żadna z firm zajmujących się żywnością.
Przed rozpoczęciem działalności gospodarczej, w której będzie się miało do czynienia z produktami spożywczymi, trzeba uzyskać zatwierdzenie zakładu przez inspekcję sanitarną, nawet jeśli jest nim niewielki sklep spożywczy czy budka z zapiekankami przy stoku narciarskim. Inspektorzy biorą pod uwagę planowany profil działalności przedsiębiorstwa, jego wielkość, usytuowanie, warunki techniczne itp. Wiąże się to zazwyczaj z wizytą inspektorów w firmie.
O zatwierdzenie występuje przedsiębiorca, nie czekając na zaproszenie od inspektora. Wniosek o wpis do rejestru zakładów oraz wniosek o zatwierdzenie zakładu składa się co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Elastyczne podejście zamiast HACCP...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta