Cukierki bezpieczne, kubeczki – nie zawsze
Jak po kilku latach obowiązywania systemu HACCP radzą sobie z tym problemem przedsiębiorcy?
Odpowiada Jan Bondar rzecznik prasowy głównego inspektora sanitarnego:
Z ubiegłorocznych statystyk wynika, że nadal zbyt mała liczba zakładów żywienia, bo tylko ok. 70 proc., miała wdrożony system bezpiecznej żywności HACCP i zasady dobrych praktyk GHP/GMP (też ok. 70 proc.).
Problemem wydaje się też ciągle niepokojąca liczba decyzji o unieruchomieniu obiektów z powodów sanitarnych. W 2010 r. było ich 867. Ale warto podkreślić, że w ostatnich latach nie mieliśmy do czynienia z poważnymi zagrożeniami żywnościowymi,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta