Rewolucja na polach
Czy gen słonecznika sprawi, że na świecie zmniejszy się deficyt żywności?
Badania prowadzone przez naukowców argentyńskich mogą w krótkim czasie doprowadzić do światowej rewolucji w dziedzinie upraw spożywczych. Zespołowi z Instytutu Agrobiotechnologii Universidad Nacional del Nordeste w Corrientes (kieruje nim prof. Raquel Chan) udało się wyizolować gen słonecznika o nazwie HAHB-4, który sprawia, że roślina ta jest stosunkowo odporna na suszę i zasolenie gleby (białka HAHB regulują ekspresję genów).
Niespodzianka
Gen ten argentyńscy naukowcy wprowadzili najpierw do rzodkiewnika pospolitego (Arabidopsis thaliana), tzw. rośliny modelowej, która jest tym w botanice, czym muszka owocowa bądź mysz w badaniach biologicznych człowieka. Następnie wprowadzono ten sam gen HAHB-4 do soi,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta