Polska może się stać potentatem rynku wołowiny
Mamy warunki, aby być dużym producentem bydła mięsnego w Europie. Konieczne są jednak zmiany w systemie dopłat dla hodowców oraz promocja spożycia wołowiny w kraju
– Produkcja wołowiny to pewny interes. Problemu ze zbytem na nią nie będzie na świecie przez najbliższe 20–30 lat
– mówił Stanisław Skrzypek, producent i eksporter wołowiny, podczas debaty „Odkryj dobre polskie mięso". Debatę zorganizował Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego (PZHiPBM) oraz „Rzeczpospolita". Była częścią kampanii „Odkryj dobre polskie mięso – polska wołowina na polskim stole" prowadzonej przez PZHiPBM.
Dopłaty dla aktywnych
Hodowcy i producenci uważają, że na boomie na wołowinę skorzystać może także Polska, gdzie panują doskonałe warunki do hodowli bydła. Konieczne jest jednak odpowiednie wsparcie produkcji. Zdaniem Stanisława Skrzypka koniecznym warunkiem, by zwiększyć produkcję wołowiny w Polsce, jest dopłacanie do produkcji, a nie do ziemi. Wskazane jest także...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta