Gorzki smak cydru z akcyzą
Skomplikowane formalności przeszkadzają rozwojowi produkcji niskoprocentowych alkoholi z jabłek.
Cydr ma najwyżej 8 proc.alkoholu. Da się produkować w niewielkich firmach bez dużych nakładów. Ale nie jest typowym winem i dlatego jego producenci nie korzystają ze wszystkich istniejących od kilku lat udogodnień dla małych zakładów winiarskich. Chodzi głównie o przepisy wynikające z ustawy o podatku akcyzowym.
Podstawowy kłopot to konieczność produkcji alkoholi w miejscu mającym status tzw. składu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta