Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gorzki smak cydru z akcyzą

20 lutego 2013 | Prawo | Paweł Rochowicz

Skomplikowane formalności przeszkadzają rozwojowi produkcji niskoprocentowych 
alkoholi z jabłek.

Cydr ma najwyżej 8 proc.alkoholu. Da się produkować w niewielkich firmach bez dużych nakładów. Ale nie jest typowym winem i dlatego jego producenci nie korzystają ze wszystkich istniejących od kilku lat udogodnień dla małych zakładów winiarskich. Chodzi głównie o przepisy wynikające z ustawy o podatku akcyzowym.

Podstawowy kłopot to konieczność produkcji alkoholi w miejscu mającym status tzw. składu...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9467

Wydanie: 9467

Spis treści
Zamów abonament