Producenci żywności w tarapatach
Teoretycznie branża spożywcza jest odporna na kryzys. To znaczy, że akcje takich firm powinny być dobrą inwestycją w trudnych czasach. Dlaczego nie są?
Spadająca siła nabywcza sprawia, że Polacy tną wydatki i szukają coraz tańszych produktów. Tymczasem spółkom spożywczym rosną koszty z powodu drogich surowców. Ograniczona możliwość przerzucenia tych kosztów na odbiorców skutkuje pogorszeniem wyników spółek. W ślad za tym spadają ceny ich akcji.
Szczególnie trudny był dla branży ubiegły rok....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta