Polska żywność ma szanse zdobywać świat
Dalszy rozwój eksportu zależy od aktywności naszych firm poza Unią Europejską. Muszą jednak ze sobą współpracować.
– Potencjał produkcyjny polskiego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego wykorzystany jest w nie więcej niż 65 proc. To oznacza, że przez najbliższe dziesięć, 11 lat możemy zwiększyć produkcję żywności o 40 proc. – powiedział minister rolnictwa Marek Sawicki podczas pierwszego dnia targów WorldFood w Warszawie.
O tyle poszła w górę w pierwszej dekadzie po wejściu Polski do Unii Europejskiej. –...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta