Lubelskie dobrze wie, jak eksportować żywność
Sławomir Sosnowski, marszałek województwa lubelskiego: Budujemy system wsparcia przedsiębiorców.
Rz: W najbliższy czwartek w Warszawie odbędzie się organizowane przez „Rzeczpospolitą" III Polish Food Export Forum, na którym przedstawiciel Lubelskiego opowie, jak tworzyć lokalne hity eksportowe. Region ma receptę na sukces?
Sławomir Sosnowski: Nasza recepta to współpraca z biznesem i samorządami. Budujemy system wsparcia przedsiębiorców oparty na relacjach pomiędzy tymi podmiotami. W strukturach urzędu marszałkowskiego stworzyliśmy zespół Biznes.Lubelskie, który zajmuje się profesjonalną obsługą inwestorów i eksporterów. System budujemy przy wsparciu firmy doradczej PwC. Realizujemy wspólny projekt, który ma się przyczynić do wzmocnienia wizerunku oraz atrakcyjności inwestycyjnej województwa. Jesteśmy otwarci na współpracę z biznesem z całego świata, w sposób szczególny zachęcamy do kontaktu z nami polskich przedsiębiorców ze wszystkich regionów.
Gdzie i co lubelscy producenci żywności eksportują?
Niemcy, Holandia, Francja, Arabia Saudyjska... Lista państw jest długa. Te kraje to sprawdzeni...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta