Informacje
Informacje
Wieprzowina coraz tańsza
Na początku tego tygodnia średnia cena skupu żywca wieprzowego znów spadła i wynosi, jak podaje Pek Pol, 3, 16 zł kg. Podobne notowano w lipcu ubiegłego roku. Spadkowi cen nie towarzyszy jednak wzrost popytu. Tymczasem podaż jest bardzo duża, m. in. dlatego, że firmy przestały już liczyć na to, że nadwyżka wieprzowiny na rynku jest krótkotrwała i zaczynają wyprzedawać, po konkurencyjnych cenach, zapasy z magazynów. Duża jest podaż żywca. Zakłady ograniczają jednak skup z powodu trudności w zbycie wyrobów gotowych. Kupują tylko tyle, ile jest niezbędne do bieżącego przetwórstwa.
Nie ma właściwie takich rodzajów surowca, który cieszyłby się większym wzięciem od pozostałych. Jedynie głowy wieprzowe i niektóre podroby nieco łatwiej sprzedać niż inne mięsa. Świeże półtusze można kupić na giełdach po 4, 5-4, 6 zł kg. Obniżyły się ceny rozmaitych mięs. Jak podaje makler Ireneusz Grzeszczyk z Giełdy Łódzkiej -- szynka, łopatka, karczek, boczek potaniały w stosunku do ub. tygodnia ook. 5 proc. Aby zachęcić kupujących, zakłady oferują przesunięte terminy płatności, czego na rynku mięsnym nie notowano już od dawna.
Tanieją także tłuszcze, w tym i słonina. Eksportowa była do niedawna po ok. 3, 0 zł kg, obecnie osiągalna jest po 2, 3 zł kg. Wiąże się to z prawie całkowitym zahamowaniem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta