Polskie mięso bliżej Iranu
handel | Na ten rynek trafiają już nasze słodycze i napoje. Teraz czas na wołowinę, drób i jabłka.
Beata Drewnowska
Eksportem do Iranu zainteresowanych jest kilkanaście polskich zakładów mięsnych.
– Rozmowy o otwarciu irańskich granic dla polskiej wołowiny i drobiu prowadzimy od kwietnia tego roku – mówi Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii.
Jak dodaje, to czy i jak szybko uda się nam dojść do porozumienia z Iranem, w dużym stopniu będzie zależało od aktywności polskiego rządu.
W połowie lipca 2015 r. – tuż po ogłoszeniu międzynarodowego porozumienia nuklearnego z Teheranem – wicepremier i minister gospodarki Janusz Piechociński ogłosił, że Polska uruchomi program Go Iran. Jak zaznaczył, Iran ma duży potencjał, ponieważ importuje 85 proc. potrzebnej mu żywności....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta