Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Monferrato Casalese Cortese

24 lipca 2015 | Nauka | Jerzy Mazgaj
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: materiały prasowe
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: Rzeczpospolita

Prawnik, polityk i pisarz, autor słynnego traktatu „Fizjologia smaku" Jean Anthelme Brillat-Savarin mawiał, że „posiłek bez wina jest jak dzień bez słońca". A im większa staje się nasza gastronomiczna świadomość, tym bardziej zaczyna zależeć nam na odpowiednim doborze wina. Jak jednak sprawić, by zawartość kieliszka i talerza pozostawały w harmonii?

Sztuka kulinarna, również dzięki nowoczesnej technologii, poszła do przodu, w związku z czym od podstawowych reguł pojawiło się mnóstwo wyjątków. Jednak wciąż biegłością pozostaje łączenie trzech smaków: kwaśnego, słonego i słodkiego w jednej potrawie. Natomiast jeśli chodzi o wino,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10200

Wydanie: 10200

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament