Monferrato Casalese Cortese
Prawnik, polityk i pisarz, autor słynnego traktatu „Fizjologia smaku" Jean Anthelme Brillat-Savarin mawiał, że „posiłek bez wina jest jak dzień bez słońca". A im większa staje się nasza gastronomiczna świadomość, tym bardziej zaczyna zależeć nam na odpowiednim doborze wina. Jak jednak sprawić, by zawartość kieliszka i talerza pozostawały w harmonii?
Sztuka kulinarna, również dzięki nowoczesnej technologii, poszła do przodu, w związku z czym od podstawowych reguł pojawiło się mnóstwo wyjątków. Jednak wciąż biegłością pozostaje łączenie trzech smaków: kwaśnego, słonego i słodkiego w jednej potrawie. Natomiast jeśli chodzi o wino,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta