Czy luksus musi być drogi?
Im bardziej stać nas na luksus, tym bardziej ostentacja na świecie staje się démodé. Kuchnia ekskluzywna, haute cuisine, zmęczona wyraźnie sztywną formą i przewidywalnością, z ulgą wymyka się ku miejscom ze swobodniejszą muzyką, niższymi sufitami i przyćmionym światłem.Nie w modzie szastanie grubymi plikami międzynarodowej waluty, prężenie się znad wykrochmalonych obrusów i bywanie w miejscach, w których trudno policzyć guziki w liberii portiera i sztućce poukładane wokół talerzy. Śmietanka towarzyska przenosi się do konceptów restauracyjnych, wyglądających mniej formalnie, czasami z pozoru niemal klubowo.
Najbardziej utalentowani szefowie kuchni na świecie chyłkiem otwierają lokale w stylu bistro, a nawet street food, bawiąc się formą, nie wyzbywając...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta