Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mądrzejsze od kury

26 marca 2016 | Plus Minus | Krzysztof Kowalski
źródło: 123RF
źródło: 123RF
źródło: 123RF
„Koncert w jajku” Hieronima Boscha. Jak chcą interpretatorzy malarstwa niderlandzkiego geniusza, śpiewacy są odpowiednikiem „głupców”, którzy nawet nie zauważają, gdy ktoś kradnie im sakiewkę, a samo jajo dziwnie przypomina kadź piwa. Krótko mówiąc – wciągnął ich melanż i śpiew
źródło: Wikipedia
„Koncert w jajku” Hieronima Boscha. Jak chcą interpretatorzy malarstwa niderlandzkiego geniusza, śpiewacy są odpowiednikiem „głupców”, którzy nawet nie zauważają, gdy ktoś kradnie im sakiewkę, a samo jajo dziwnie przypomina kadź piwa. Krótko mówiąc – wciągnął ich melanż i śpiew

Ludzkość zżyta jest z jajkami od zarania dziejów. Już neandertalskie wyrostki wybierały jaja z ptasich gniazd. Jajko jest tak powszechne, że aż spowszedniało. Należy mu się więcej poważania, zwłaszcza w kraju pisanek.

W filmie „Nieugięty Luke" – amerykańskim dramacie więziennym z 1967 roku z Paulem Newmanem, w reżyserii Stuarta Rosenberga – tytułowy bohater zakłada się, że zje pół setki jaj na twardo. Życie dorównało wyobraźni scenarzysty, cztery dekady później Sanya Thomas, Amerykanin koreańskiego pochodzenia (nie wyjaśniono, czy pochodzenie ma tu jakiekolwiek znaczenie), pochłonął 65 jaj. Natomiast po drugiej stronie oceanu, w Lądku-Zdroju (powiat Kłodzko, nie wiadomo, czy miało to znaczenie) Ryszard Szulc zjadł 43 jaja na twardo. Oba wyczyny zatwierdziła Międzynarodowa Federacja Jedzenia Wyczynowego. Ale nie przynosi to zaszczytu ani wyczynowcom, ani Federacji, bo wciskanie bez opamiętania, kopami, jaj do przewodu pokarmowego, zważywszy na to, czym jest jajo, zakrawa na świętokradztwo.

Dobrodziejstwo

Gdyby nie jajka, mężczyźni, których połowice wyjeżdżają do sanatoriów na trzytygodniowe turnusy, przymieraliby głodem, bo przy życiu w okresach bezżonia utrzymują się głównie dzięki jajecznicy. A jednak w fundamentalnym dziele Maguelonne Toussaint-Samat „Historia naturalna i moralna jedzenia" mowa jest o indykach, kartoflach, trunkach, truflach, czekoladzie, o wszystkim, tylko nie o jajkach.

Według danych USDA National Nutrient Database jajo kurze składa się średnio w 74,8 proc. z wody, w 12,6 proc. z białka, w 10 proc. z tłuszczu (z czego 3,8 proc. to...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10405

Wydanie: 10405

Zamów abonament