Na zakupach spożywczych liczy się już nie tylko cena
W Polsce widać bardzo szybką zmianę zwyczajów konsumenckich, zazwyczaj w ślad za trendami obserwowanymi w Europie Zachodniej. Po okresie zachłyśnięcia się tanią, masowo produkowaną żywnością o niekoniecznie najwyższych walorach smakowych i odżywczych, teraz widać odwrót.
Oczywiście większość konsumentów nadal chce kupować nieważne co, byle dużo i tanio, ale coraz większa jest grupa tych, którzy zwracają głównie uwagę na skład produktu, jego miejsce pochodzenia, a niekoniecznie na cenę.
Dzięki właśnie takim klientom ręce zacierają producenci ekologicznej żywności. Zazwyczaj znacznie droższej od tej produkowanej na skalę przemysłową, ponieważ z powodu braku sztucznych dodatków, nawozów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta