Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Na zakupach spożywczych liczy się już nie tylko cena

23 sierpnia 2016 | Życie Ziemi Podlaskiej | Piotr Mazurkiewicz
Piotr Mazurkiewicz
źródło: materiały prasowe
Piotr Mazurkiewicz

W Polsce widać bardzo szybką zmianę zwyczajów konsumenckich, zazwyczaj w ślad za trendami obserwowanymi w Europie Zachodniej. Po okresie zachłyśnięcia się tanią, masowo produkowaną żywnością o niekoniecznie najwyższych walorach smakowych i odżywczych, teraz widać odwrót.

Oczywiście większość konsumentów nadal chce kupować nieważne co, byle dużo i tanio, ale coraz większa jest grupa tych, którzy zwracają głównie uwagę na skład produktu, jego miejsce pochodzenia, a niekoniecznie na cenę.

Dzięki właśnie takim klientom ręce zacierają producenci ekologicznej żywności. Zazwyczaj znacznie droższej od tej produkowanej na skalę przemysłową, ponieważ z powodu braku sztucznych dodatków, nawozów...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10529

Wydanie: 10529

Spis treści

Nieruchomości, budownictwo

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament