Kraina zdrowej żywności
Podlasie staje się zagłębiem ekologicznej żywności. Powstaje coraz więcej niewielkich, rodzinnych firm wyrabiających sery, mąki, oleje, wędliny, miody, przetwarzających owoce runa leśnego czy zioła.
Na razie większość producentów celuje w lokalny rynek, ale niektórzy z wolna pojawiają się w większych aglomeracjach. W wypływaniu na szersze wody pomagają nowoczesne technologie – kolejne rodzinne firmy otwierają sklepy internetowe, dzięki czemu ich wyroby trafiają nie tylko do klientów w całej Polsce, ale i zdobywają zagranicę. Wszyscy wykorzystują fakt, że Podlasie jest uznawane za jeden z najczystszych ekologicznie regionów Polski.
Czar Puszczy Białowieskiej
– Konkurencja w całej Europie nie robi przetworów tak jak my. Wykorzystujemy tylko i wyłącznie owoce leśne. Nie używamy owoców plantacyjnych. Malina leśna smakuje zupełnie inaczej. To 100 proc. natury zamkniętej pod wieczkami – opisuje walory swoich produktów Bogumił Klimiuk, właściciel i prezes Constans Group z Hajnówki, w skład której wchodzi Matecznik, czyli firma skupująca i przetwarzająca owoce leśne, głównie z Puszczy Białowieskiej i okolicznych lasów. Wyroby Matecznika są również oryginalne pod względem pasteryzacji. Matecznik przeprowadza ją bowiem tradycyjnymi metodami, przypominającymi dawne procesy w piecach kaflowych. Jest to pasteryzacja niskotemperaturowa, pozwalająca zachować walory smakowe i własności zdrowotne. -Pasteryzacja przemysłowa zajmuje 20 minut,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta