Obiad z restauracji przez telefon lub komputer
Rynek gastronomiczny rośnie u nas coraz szybciej, także dzięki zamówieniom składanym online. piotr mazurkiewicz
Sieci gastronomiczne na wyścigi inwestują w nowe formy dotarcia do klientów, a zwłaszcza usługi online. To dziś zdecydowanie najszybciej rosnąca część rynku restauracyjnego. Z raportu firmy GfK wynika, że już 25 proc. konsumentów zamawia posiłki przez telefon lub online. W ciągu roku ich liczba wzrosła o 6 pkt proc.
– W przypadku pizzerii ten sposób składania zamówienia cieszył się największą popularnością. Warto jednak zwrócić uwagę na istotny wzrost odsetka klientów restauracji korzystających z tego sposobu zamawiania – podaje GfK.
Online górą
Rynek gastronomiczny wart jest już niemal 33 mld zł, a w 2016 r. wzrósł o 9 proc. Według raportu Polska na Talerzu sieci Makro średnie wydatki na posiłki poza domem to 35 zł w tygodniu oraz 36 zł w weekendy. Co najważniejsze, od lat systematycznie rosną wydawane w ten sposób kwoty.
Środek ciężkości przesuwa się teraz w stronę klientów internetowych, ponieważ ta grupa zazwyczaj po...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta