Doprawianie mięsa na grill w sklepie podlega kontroli
Każde przekształcenie lub rozszerzenie działalności gospodarczej powinno być zgłoszone państwowemu powiatowemu inspektorowi sanitarnemu, gdyż musi on zatwierdzić nowy profil funkcjonowania zakładu. Dotyczy to także zmiany lub rozszerzenia form sprzedaży żywności.
Spór w sprawie dotyczył 3 tys. zł kary dla spółki prowadzącej sklep spożywczo-przemysłowy. Kłopoty firmy miały związek z kontrolą. Inspektorzy odkryli, że sklep prowadzi działalność niezgodnie z decyzją państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. Decyzją bowiem zatwierdzili oni zakład do prowadzenia działalności w zakresie detalicznej sprzedaży: artykułów spożywczych, owoców i warzyw, kurcząt z rożna, napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz kosmetyków i artykułów przemysłowych na wydzielonych regałach.
Nielegalna obróbka karkowego i żeberek
Tymczasem podczas kontroli stwierdzono rozszerzenie zakresu działalności o obróbkę mięsa. Chodziło o mycie, dzielenie i przyprawianie go na miejscu - bez zapewnienia właściwych warunków. W dniu kontroli w sprzedaży znajdowały się mięsa na grilla przyprawione, sprzedawane luzem tj. żeberka w paskach, karkówka bez kości oraz boczek....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta