Jak efektywnie monitorować koszty – zastosowanie modelu ABC
Zakład cukierniczy „Pierwsza klasa" – informacje ogólne
Zakład cukierniczy „Pierwsza klasa" wytwarza ciasta i desery, które są pakowane i sprzedawane do dużych sklepów spożywczych oferujących je pod marką własną. Część produktów sprzedaje się do małych niezależnych sklepów spożywczych pod marką cukierni. Całość sprzedaży odbywa się na rynku krajowym, a cała działalność firmy jest prowadzona w jednym zakładzie, który mieści się na obrzeżu dużego miasta,w dwóch odrębnych punktach – zakładzie produkcyjno-biurowym i bazie transportowej.
Wyroby
Cukiernia wytwarza trzy rodzaje produktów: ciasta z blachy, torty okolicznościowe i desery. Ciasta z blachy i torty okolicznościowe są wytwarzane na głównej linii produkcyjnej, natomiast desery mają samodzielną linię technologiczną.
Produkcja
Ciasta z blachy i torty:
Przygotowanie składników
Produkcja odbywa się partiami. Partia wyrobionego ciasta dla każdego smaku wystarcza na wyprodukowanie 500 sztuk wyrobu gotowego. Do każdego rodzaju wyrobu wykorzystuje się taką samą recepturę podstawową ciasta surowego. Następnie dodawane są różne dodatki smakowe, orzechy lub owoce. Na etapie przygotowania, składniki suche (mąkę i cukier) odmierza się i umieszcza w workach po 12,5 kg. Na jedną partię...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta