Wyścig do zarabiania na wygodzie dań gotowych
żywność | Rynek dań gotowych rośnie dzięki dobrej sytuacji gospodarczej. Klienci płacą za oszczędność czasu, a prognozy wskazują na nawet 5 proc. wzrostu rocznie. Aleksandra ptak
Rynek gotowych posiłków napędza się dobrą koniunkturą i niskim bezrobociem, które zostawiają konsumentom mniej czasu, ale za to więcej pieniędzy w portfelu. Te dwa czynniki sprawiają, że klienci sklepów bardziej cenią wolny czas i są gotowi dopłacić za coraz lepszej jakości gotową żywność.
Polską specyfiką jest, że oprócz tradycyjnej pizzy spore miejsce na półce gotowych dań zajmują pierogi – chociaż koszt zrobienia ich w domu jest niski, czasochłonność samego procesu zachęca klientów do kupna gotowych wyrobów.
Rynek przyśpieszył
Jeden z polskich...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta