Z jaskiniowcem przy jednym stole
Dlaczego człowiek żywi się w sposób bezrozumny? Czy można to zmienić? I jak to zrobić?
Nasi przodkowie, łowcy z epoki lodowej, byli rośli, sprawni i w większości zdrowi. Dwa wydarzenia, obydwa o charakterze gastronomicznym, wpłynęły w sposób rewolucyjny na dzieje ludzkości: po pierwsze, ogień umożliwił zmianę struktury pożywienia roślinnego i mięsnego, gotowane i pieczone mięso przyspieszyło rozwój struktury mózgu, a po drugie, rolnictwo wprowadziło na wielką skalę skrobię, nowe pokarmy, chleb, piwo i wino, umożliwiło wzrost liczby ludności i pogorszyło stan jej zdrowia. Ludzi zaczęły trapić choroby serca, nowotwory, otyłość, refluks, cukrzyca. A gdyby tak powrócić do gastronomicznych korzeni, do diety jaskiniowców?
Naukowcy zaglądają do rondla
Od XVIII wieku po chwilę obecną temat kuchni i żywienia w dawnych czasach zapełniał długie strony historii anegdotycznej, barwnej i erudycyjnej, ale zainteresowanie historii akademickiej tym tematem jest tendencją niedawną. Trzeba było czekać aż do lat 80. XX wieku, aby historia żywienia mogła osiągnąć naukowe potwierdzenie swojej zasadności, której musi bronić często jeszcze i dziś" – napisał francuski historyk Philippe Meyzie. To bardzo trafna uwaga.
G. Richard Scott z University of Nevada w Reno zajmuje się analizą osadów na prehistorycznych narzędziach i naczyniach – wiele z nich świadczy o niegdysiejszym pożywieniu. „Dotychczas moje prace interesowały tylko archeologów,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta