Słodkie dwa miliardy z możliwego podatku
Nawet 2,2 mld zł przyniósłby budżetowi podatek od cukru. Okazuje się, że to delikatny temat – producenci odżegnują się od komentarzy, a ministerstwa milczą, choć analizują rozwój spraw.
Jeśli spojrzymy na cukier jak na surowiec, jego roczne zużycie kosztuje ok. 1,9 mld zł. Tymczasem wprowadzenie podatku od cukru mogłoby przynieść do budżetu od miliarda do nawet 2,2 mld zł – wylicza Związek Producentów Cukru w Polsce (ZPC) w prezentacji, do której dotarła „Rzeczpospolita". Przygotowali ją specjalnie na potrzeby ewentualnej debaty publicznej, której w Polsce wciąż nie ma, choć cukier stanowi coraz większy problem społeczny: liczba otyłych rośnie lawinowo, a sam koszt leczenia cukrzycy przekracza według Narodowego Funduszu Zdrowia 1,7 mld zł rocznie.
Podatkiem w otyłość
W ostatnich dniach po raz pierwszy instytucja publiczna w Polsce wezwała wprost do wprowadzenia podatku od cukru. Główny inspektor sanitarny w swoim stanowisku napisał, że z powodu „dramatycznego pogorszenia" zjawiska otyłości wśród dzieci „konieczna jest dyskusja o przepisach, które ograniczą spożycie cukru". – Można osiągnąć ten cel, wprowadzając podatek od cukru, aby jego struktura zachęcała do zmiany receptur przez producentów żywności – pisze Jarosław Pinkas, szef inspekcji sanitarnej i jednocześnie krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Resort zdrowia nie odpowiedział...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta