Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Sztuczne mięso staje się hitem w pandemii

26 maja 2020 | Rzeczpospolita Cyfrowa | Urszula Lesman
Zamienniki mięsa cieszą się coraz większą popularnością nie tylko na rynku amerykańskim
źródło: AdobeStock
Zamienniki mięsa cieszą się coraz większą popularnością nie tylko na rynku amerykańskim

Na początku lockdownu w USA najlepiej sprzedawały się takie towary jak chipsy, popcorn i lody. Ale później Amerykanie postawili na zdrową dietę.

 

Od marca sprzedaż tzw. mięsa roślinnego marek Beyond Meat i Tofurky wzrosła w USA aż o 264 procent – wynika z raportu firmy analitycznej Nielsen. I to nawet mimo kiepskiej sytuacji w handlu detalicznym. W kwietniu sprzedaż detaliczna w USA spadła o 16,4 proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2019 roku.

Przemysł mięsny na łopatkach

Z raportu Nielsena wynika, że wzrost zainteresowania konsumentów roślinnym mięsem nastąpił już na początku w marca. W pierwszym...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11668

Wydanie: 11668

Spis treści

Reklama

Komunikaty

Cyfrowa Rzeczpospolita

Nieprzypisane

Zamów abonament